Billigere strøm og en enklere hverdag

 Mange har opplevd å få en ubehagelig overraskelse når de mottar strømregningen. Strømmen er blitt dyrere, og det kan være stressende å alltid måtte ha strømsparende tiltak i bakhodet i sitt eget hjem. Dette er noe M Carlsen ønsker å hjelpe sine kunder med gjennom produkter til smarthus, slik at dagen strømregningen kommer ikke trenger å være noe å grue seg til.

Smartere installasjoner og billigere strøm

Kenneth Warvik jobber som elektriker for M Carlsen, og har bred erfaring innen blant annet å hjelpe kunder med smarthus-installasjoner. Warvik har tatt sertifisering innenfor KNX, som er en internasjonal standard for kommunikasjon mellom  produkter som styrer varme, Solskjerming, lys og mye mer. Hovedsakelig gjelder det å få produktene og de forskjellige systemene i boligen til å snakke sammen.

«Det man tenker mest på i dag er strømsparing, og smart strømstyring. Dette blir særlig viktig med de nye målerne og nye nettleiesatser som blir regnet ut i fra de høye toppene og når du faktisk benytter strømmen», sier Warvik.

Richard Kullerud

Dette er noe også Richard Kullerud i Instell AS setter søkelys på. Instell er leverandør av KNX for M Carlsen, som gjør det mulig å fordele belastningen på strømnettet og bevisst bruke strømmen når den er billigst. Dette kan sammenlignes med ladere til el-biler som sørger for lading på gunstige tidspunkter, men at dette er avhengig av at strømselskapet kommuniserer til laderen og bilen. I tillegg til billigere strøm vil også produkter knyttet til smarthus kunne hjelpe forbrukere med en enklere hverdag.

«Det er ikke alle som er opptatt av at ting skal være app-styrt, men det handler om å gjøre det enklere for kundene. Dette kan for eksempel være gjennom et bryterpanel som styrer hele huset, kan slå av og på lys, senke temperatur og lignende», forteller Warvik.

 

Produkter for alle behov

For privatkunder som ikke har noen erfaring med slike produkter kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Warvik forteller at det er forskjellige måter man kan implementere elementer av smarthus på, alt avhengig av boligen og hva kunder ønsker.

Kenneth Warvik

«Det har selvfølgelig også med interesse å gjøre. De fleste klarer seg helt fint med vanlige hus, men etter hvert som strømmen blir dyrere i visse perioder kan det bli ganske tungvint dersom man for eksempel skal slå av termostater til gulvvarmen, varmtvannsbereder, panelovner og andre apparater til gitte tidspunkter hver dag», forteller Warvik.

Dette er noe Kullerud også understreker, og han forteller at når det kommer til smarthus er det mange som tenker på «gadgets» og «kule ting». Han sier derimot at hovedpoenget her heller er smart og fornuftig bruk av strøm, samtidig som kundene får en enklere hverdag.

Finne de rette løsningene

Når strømmen blir dyrere mener Kullerud at det blir ekstra viktig med behovsstyring, og at det i tiden fremover vil handle mer om det totale forbruket, markedet og økonomi. Dette merker Warvik i arbeidet sitt, gjennom at produkter for smarthus blir tatt mer og mer i bruk. Det kan likevel være komplisert for private forbrukere å vite hvor man skal starte, og det er her M Carlsen kommer inn i bildet.

«Det er jo ikke alt sluttbrukeren kan gjøre helt selv, men vi ønsker å hjelpe til og tilby de riktige løsningene, gjennom for eksempel å anbefale løsninger eller hjelpe til å sette opp i hjemmet», sier Warvik.

Med tanke på sikkerhetsaspektet av produkter til smarthus mener Kullerud at disse kan utgjøre en positiv forskjell, gjennom at man for eksempel kan monitore enheter og rom, se om alarmen er skrudd på eller deaktivere kontakten til strykejernet. Dette vil resultere i at huset følger deg og ditt bruksmønster, og ikke omvendt.

«Det handler hovedsakelig om å automatisere i hjemmet, slik at kunden slipper å tenke på dette», forteller Warvik.