Honningfabrikkens Overflødighetshorn

Honningfabrikken på Heier Gård ligger idyllisk til i landlige omgivelser på Hadeland. Det nærmer seg ett år siden eier Alexander Du Rietz fikk installert solcellepanelet som dekker 174 m2 og består av 105 paneler på taket vendt mot sør. En gang iblant overgår virkeligheten drømmene man bærer på. Den egenproduserte strømmen er blitt en suksess.

Innovativt og oversiktlig

– Dette har gått helt på skinner siden installasjonen i fjor. Vi har fått en helt fantastisk oppfølging fra M. Carlsen & Sønn. Jeg har bare positive ting å si om dette. De er jo veldig innovative og fremsynte, noe som speiler seg i de gode løsningene de tilbyr. Solcelleanlegget styres via en app som er utrolig enkel i bruk og lett å forstå. Produktet heter Solis, og er utviklet av det kinesiske selskapet Jin Long, verdensledende på solcelleteknologi. En stor fordel er at man kan integrere dette i nettsideløsninger og presentere det på andre flater, slik at du for eksempel kan dele informasjon med publikumet ditt. Min plan er å få den inn på vår egen nettside, blant annet for å vise hvor mye strøm vi produserer og selger på strømnettet.

Les også: Med solen som kilde på honningfabrikken

Reduksjon av co2-utslipp

Du kan også følge andre anlegg i området, og dele info dersom man ønsker det, noe jeg synes er bra for både konkurranse og videreutvikling. Systemet er oversiktlig og

har samtidig mange finesser. For eksempel har man et finurlig innebygd system for måling av hvor mye man sparer miljøet med solcellepanelet, med tanke på CO2-utslipp. Det er jo stort fokus på dette i dagens miljødebatt. Vi startet disse målingene i oktober, og har hatt 16,89 tonn mindre avtrykk av CO2 siden da. Dette gir en viss indikasjon, og det kjennes fint å vite helt konkret

hvor mye vi bidrar til en grønn og bærekraftig utvikling.

Strøm til hele gården pluss litt til

Alexander forteller videre at det på Honningfabrikken er et 32,55 kWp stort anlegg og vil ha en estimert årlig  produksjon på 28 871 kWh, de hadde nettopp en rekordmåling på 163,9 kWh strøm som de dro inn i løpet av én dag, den 24. mars. På sommeren vil det jo bli mye mer, kanskje opp mot 250-300 kWh på en solfylt dag. Er det overskyet vil det likevel kunne genereres rundt 100 kWh.

– Kort fortalt har vi en måler på gården som styrer nettinntaket til fabrikken og to eneboliger. Ser du hele året under ett, går det i bølger: Det genereres mest strøm i sommermånedene, fra midten av mai til begynnelsen av oktober, i den perioden fabrikken også bruker mest strøm. På vinteren er det redusert produksjon.

Mine kalkyler viser at solcelleanlegget kan produsere 110 prosent strøm totalt i løpet av et år, som dekker fabrikkens honningproduksjon og eget forbruk, i tillegg til ti prosent i overskudd som kan selges ut.

Solens mirakler

– Så din «stentro» på solcelleløsninger har vist seg å stemme med virkeligheten?

 

– Ja, jeg har fremdeles stentro på det! Det er jo lyset som genererer strømmen, det må ikke være sol og skyfritt. Her i Norden er vi så heldige å ha lyse, lange dager i den perioden hvor det summer høyest i Honningfabrikken. Siden jeg startet med målingene i oktober har vi dratt inn 16,89 MW timer, noe som gir en kostnadsbesparing på cirka 9000 kroner. Målere

n er koblet sammen med min strømleverandørs faktureringssystem, slik at jeg til enhver tid kan se hva jeg sparer. Det er motiverende både for driften og økonomien. Særlig når jeg bruker mye strøm, og solen skinner – det er den ultimate vinn-vinnsituasjon. Solen er grunnlaget for alt liv på jorda, og jeg kjenner en total harmoni i kroppen når dette samspillet er på topp, mellom blomstringen og biene, lyset og honningproduksjonen.

Fremtidsvyer

– Om man velger solcellepanel for sin bedrift eller privat, finnes det også støtteordninger rundt dette. Jeg kan bare anbefale det. Hvem vil ikke både la solen produsere strømmen din, og i tillegg gi deg muligheter til å selge den videre? Utviklingen går dessuten hurtigere og hurtigere fremover. Det utvikles ny teknologi på panelene, som etter hvert vil kunne absorbere og generere mer energi, og også kapsle inn energien mye enklere, og spare på den i lengre perioder av gangen. Om ikke utviklingen går like fort som med mobiltelefoner, så er det jammen ikke langt unna.

Her kan du lese mer om solcellepanel og støtteordningen

Alexander forteller videre at han har en del mål med dyrket mark, der ikke alt er like fruktbart, enten fordi jorda er skrinn, eller full av stein, eller ligger slik til at det ikke hverken egner seg eller lønner seg å dyrke noe der. Han har lekt litt med tanken på å plassere ut solceller på disse plettene, men presiserer at det er strenge krav til dette med tanke på at gården ligger i et NLF-område. Likevel kan det kanskje være noe å tenke på i fremtiden, for eksempel der det er myr, eller andre plasser med lite voksekraft for ordinær dyrking.

Skreddersydde løsninger

– Så ingen anger å spore her for ditt valg av solcelledreven gård?

– Overhodet ikke. Og jeg vil gjerne fremheve det gode samarbeidet med M. Carlsen & Sønn. De sitter på en totalkunnskap for hva som egner seg best for kunden, og leverer en skreddersydd totalpakke til deg. De har ekspertene på å videreformidle den teknologien og de løsningene som er best for dine behov, og det jeg har fått var det mest optimale for meg og våre behov. Har det vært noe, eller jeg lurer på noe, kan jeg bare ringe dem, og de veileder meg. Jeg er jo i overkant interessert i ny teknologi selv, så jeg nyter meget godt av den fabelaktige servicen de har, avrunder Alexander, tydelig fornøyd, og spent på sommerens produksjon og solens mirakler.

Nysgjerrig på om solcellepanel kan være noe for deg? Ta kontakt med oss!