05.10.2022
Er det på tide å produsere egen strøm?
Denne artikkelen er opprinnelig produsert og publisert av SpareBank 1 SR-Bank, og kan leses i sin helhet her.
Kartlegg boligen din
Også hos elektroinstallatør M. Carlsen & Sønn på Østlandet merker de stor pågang fra kunder som vil installere solceller.
– Jeg kunne jobbet 24/7 nå for tiden, sier daglig leder, Rune Carlsen. Han blir daglig kontaktet av folk som vurderer energieffektiviserende tiltak i boligen.
– Trykket hos oss er overveldende, og vi er i full gang med å booke våren 2023 når det kommer til solceller.
Vurder energieffektiviserende tiltak
– Min anbefaling er å starte med å kartlegge din bolig eller eiendom for å finne ut hva lønnsomheten i dette er. Trolig er det mye å spare, sier Carlsen.
I tillegg til solceller, peker han også på flere andre måter å energieffektivisere boliger:
– Det finnes en rekke løsninger på markedet for å redusere energibruken. Solenergi gir den beste effekten, men det kan også benyttes smarthusløsninger for å regulere slikt som varme, varmtvannsberedere og lading av el-biler, sier han. Da kan man styre forbruket ut ifra når huset er i aktivitet og opp mot strømpriser, slik at man bruker minst mulig strøm når man sover, er på jobb eller prisen på strøm er høy.
– Både solceller og smarthusløsninger gir støtte av ENOVA, sier han.
M. Carlsen og Sønn hjelper kunder med hele reisen, helt fra prosjektering til ferdig montert, og i drift.
Pris på et solcelleanlegg for en bolig varierer etter størrelse og type tak, men de fleste boligene ligger på mellom 150 000 kroner til rundt 250 000 kroner. For et anlegg på for eksempel 10kWp installert effekt på et taksteintak, vil dette ligge på omtrent 200 000 kroner. I tillegg kommer ENOVA-støtten i dette eksempelet på 27 500 kroner, som da kan trekkes fra denne summen. ENOVA støtter med et grunnbeløp på 7500 kroner, pluss 2000 kroner per installert effekt opp til 20kWp. Det vil si støtte på inntil 47 500 kroner.