Drømmehus med innovative løsninger

Fridthjof Berntsen, Ingrid Jensrud og deres halvannet år gamle datter Anna Olivia har nylig flyttet inn i drømmehjemmet på Harestua. Drømmen er på hele 360 kvadratmeter, og eneboligen, som opprinnelig er fra 1962, har gjennomgått en helrenovering innvendig, mens fasaden utvendig er beholdt.

Fridthjof Berntsen og familien har nylig flyttet inn i drømmehjemmet på Harestua.

Bestefars hus

– Kan du fortelle litt om prosessen dere har stått i siden dere kjøpte huset i november i fjor?

– Huset er opprinnelig bygget i Ytong, med murfasade, litt utradisjonelt her oppe med tanke på all trehusbebyggelsen som kanskje var mer vanlig på 60-tallet. Ytong er et lettbetongmateriale som gir veldig god isolasjon i alle ytterveggene, og som vi valgte å beholde. Innvendig, derimot, har vi gjort om alt. Vi ønsket oss en skreddersydd løsning til de idéene vi hadde. Tanken bak alt det vi har gjort innvendig var å få huset til å se moderne ut men likevel i retning av funkis, blant annet på grunn av den glatte fasaden.

– Huset ble i sin tid bygget av Ingrids bestefar, og et hus som er bygget av en bestefar, og et hus som mange i tillegg har et forhold til, kan det fort bli mange meninger om når det skal pusses opp. Vi er opptatt av smarte, funksjonelle og estetiske løsninger, som både er energieffektive og kostnadseffektive. Et hus skal være både praktisk og tidløst. Jeg synes vi har fått til det.

Huset er fullt av smarte og funksjonelle løsninger.

Garderobeløsning med spot skinne

Smarte installasjoner

Fridthjof er rørlegger, og har sett og vært inne i mange hus. Han har stått for mye av det tekniske, mens Ingrid har tatt seg av det estetiske, og valgt ut farger og design.

– Har du noen eksempler på de smarte løsningene da?

–  Vi har nye vinduer etter dagens standard, med utvendig solskjerming av alle vestvendte fasader. Vinduskarmene er svarte både på innsiden og utsiden. Huset er hvitt. Og vi har vannbåren varme i hele huset. Når først varmen er produsert, og energien er der, bør den utnyttes maksimalt. Så vi har et vannbårent tørkestativ som benytter restvarmen fra den vannbårne varmen i huset forøvrig. I tillegg har vi fått lagt en egen kurs ut i garasjen der jeg har lagt inn en vannbåren viftevektor slik at garasjen kan holde en jevn lunk hele året igjennom. Dette er en luksus du kan unne deg når du velger energieffektive løsninger. Det er både lurt og praktisk å slippe å bruke den knappe fritida du har på unødvendige sysler, som for eksempel regulering av temperaturen i huset ditt.

Hvitt hus med svarte vinduskarmer både innvendig og utvendig.

 

Innfelt lysskinne i tak på bad

Tidløs design

– I prinsippet ønsket vi oss et hus vi kan slippe å gjøre noe med på tredve år! Vi har satset på det jeg tenker er tidløst design. Alt av trender kan forandre seg. Det gjennomførte temaet i huset vårt går i matt svart og hvitoljet treverk, og kan aldri bli feil. Også når det gjelder belysning for eksempel, har vi kanskje valgt litt annerledes. Vi har i underkant av tjue spoter i hele huset. Jeg liker rett og slett ikke spoter. I de fleste hus blir det for mye lys. Vi har gått for nøytrale duse farger på det meste og heller valgt å pynte med detaljer. Huset er listfritt, det er jordfarger på veggene (maling på gips), og gulvet er i hvitoljet eik. Vi har en hel kontrastvegg med hvit bakgrunn og eikespiler med en centimeters mellomrom som skaper dybdefølelse visuelt, og har mye å si for akustikken da lyden brytes på en annen måte. Forøvrig er alt i huset innfelt, slik som høyttalere i ulike rom. Ingenting er stående på gulvet.

– Vi har gått for nøytrale duse farger på det meste og heller valgt å pynte med detaljer.

Lys-dimmer i «nattmodus», som gir orienteringslys der det er ønskelig.

Tastetrykkets magi

Fridthjof forteller videre at kjøkkenet er i matt sort. Alle lyskildene bortsett fra spotene er også matt sort. Regulering av de elektriske installasjonene er appstyrt. Det er utrolig praktisk og veldig tidsbesparende å kunne fjernstyre lys, lyd, temperatur, smart-tv, og alle hvitevarene, mener han.

– Du kan senke temperaturen med et tastetrykk, og sørge for at du har stabil temperatur i huset ditt året rundt. For ikke å snakke om hvis du glemmer å slå av noe. Da er løsningen og redningen også bare et tastetrykk unna.

 

Alle de elektriske installasjonene er appstyrt.

 

Innbruddsalarm, lås på ytterdør og brannalarm er også løst i samme stil med app-styring.

Kun det beste er godt nok

– Hvorfor valgte dere M. Carlsen & Sønn til å skreddersy alle disse innovative løsningene?

– Det er fordi de de er de beste! Vi har jo valgt en effektiv løsning, og ikke en fullverdig smartløsning. Det vil si at vi har en god del smartsystemer, men M. Carlsen & Sønn har for eksempel sørget for å dele opp bryterne som styres av appen. De har vært gode på alt: Prismessig gunstige, energieffektive løsninger som vi er fornøyde med, samt at alt har blitt skreddersydd etter våre ønsker. Bedre kan det ikke bli, avrunder en fornøyd Fridthjof før han bretter opp ermene for neste flyttekasse fra kjelleren.