03.10.2024

Den berømte solcellelåven på Vormsund

I sommer monterte M. Carlsen og Sønn AS de 100 panelene som utgjør trinn to i det etter hvert så berømte solcelleprosjektet til Ole Albert Bøhn på Greni Gård på Vormsund. Det første trinnet fra 2018 er allerede omtalt i Dagens Næringsliv, Yrkesbonden og andre steder, og ligger ifølge Bøhn selv an til å være nedbetalt allerede til neste år.

-Det er ganske vanskelig å sette opp et eksakt regnestykke for det er så mange parametre man ikke har kontroll over. Derfor var det litt fingrene i været for seks år siden da jeg sa til Dagens Næringsliv at anlegget skulle være nedbetalt på syv år. Men det ser ut til at vi runder 300.000 kWh i løpet av neste år, så da viste det seg å stemme ganske bra, smiler Ole Albert, som ved siden av å være gårdbruker også er økonomirådgiver for Norsk Landbruksrådgivning Øst.

 

Mye strøm til ventilasjon

Ifølge Yrkesbonden var det forutsigbarhet og økt selvforsyningsgrad når det gjelder energi som var den viktigste motivasjonen til Bøhn da han valgte å investere i et omfattende solcelleanlegg.

-Det fine med solcellepaneler er at de ikke krever noe vedlikehold. Når de først er etablert, produserer de strøm i årevis, og det påløper ingen ekstra kostnader over tid. Garantitida er på 20 år, men de varer nok fort i 30 år, sa gårdbrukeren til Yrkesbonden for noen år siden, og la til at strømmen blant annet blir brukt til å drive ventilasjonsanlegget i kyllinghuset. Her har han 16.000-17.000 kyllinger i innsettet og åtte innsett i året.

-Vi bruker mye strøm om sommeren, ikke minst til ventilering av kyllinghuset. Det gjør en slik investering enda mer lønnsom for oss enn om vi bare skulle drevet med kornproduksjon, sier Ole Albert.

 

Ligger perfekt til

Det er snart 90 år siden oldefaren hans satte opp låven i «de harde trettiårene», som han sier, og ifølge Bøhn selv ligger låvebygningen perfekt til i terrenget i forhold til solcelleproduksjon.

-Det er store takflater rett mot sør, så forholdene her er helt perfekte. I 2018 monterte vi 162 solcellepaneler, som kan produsere opptil 45.000 kWh i året. De panelene vi fikk montert i sommer er enda mer effektive, så selv om det bare er hundre av dem, produserer de omtrent like mye som det gamle. Det er enda plass til 50 paneler til, men det blir ikke med det første, ler den driftige gårdbrukeren.

-Den første tiden var det gøy å følge med på mobiltelefonapp´en hvor mye strøm anlegget produserte til enhver tid, men nå holder det med en titt i ny og ne.

 

Planer om batteripakke

Ole Albert er enda ikke helt i mål med energiflyten på Greni gård, men han kommer trolig til å vente en stund med det tredje trinnet på solcelleanlegget. Det handler nemlig om en batteribank, som fremdeles er altfor kostbar til at det lønner seg med en slik investering.

-Nå produserer vi mye mer strøm enn vi trenger på dagtid, men om natten må vi kjøpe den strømmen vi trenger. Med en skikkelig batteripakke ville vi vært selvforsynte med energi både natt og dag, og det vil gjøre hele investeringen dobbelt så lønnsom. Prisene har blitt mer overkommelige de siste årene, så forhåpentligvis går det ikke alt for lang tid før vi har en batteripakke her på gården.

 

Se video publisert i DN her: