Anleggsgartner Klæstad er selvforsynt med strøm

 

Med nye solcellepaneler på låvetaket og stabburet er Helge Klæstad mer enn selvforsynt med elektrisk strøm. Anleggsgartneren fra Gran er storfornøyd med installasjonen som M. Carlsen & Sønn AS har stått for.

 -Anlegget skal produsere 34.000 Kwt, mens normalforbruket for hele gården er på 30.000. Overskuddet går rett ut på linjenettet, så nå får jeg ikke bare billig elektrisitet, jeg får betalt for overskuddsstrømmen også, smiler Klæstad.

Solceller i stedet for takstein

Det er solide dimensjoner over det nye solcelleanlegget til Helge Klæstad. Den vestvendte delen av taket på den 34 meter lange låven er dekket av hele 84 solcellepaneler, mens taket på det gamle stabburet har fått 28 paneler.

-Stabburet er fra 1919 og taket er dekket av Onsakerstein fra byggeåret. Den var mosegrodd, og trengte omfattende vedlikehold. I stedet for all jobben med det så ble det solcellepanel i stedet. De bare fjernet steinen og la nye lekter på undertaket og monterte panelene direkte på dem, forteller han.

God butikk

Ikke overraskende er det stor etterspørsel i distriktet etter solcelleanlegg for tiden. I løpet av de siste tre årene har M. Carlsen & Sønn AS levert slike anlegg til flere gårder i distriktet, og det var gjennom en av disse at Helge Klæstad fikk vite om denne muligheten.

-Strømprisene er jo ikke akkurat lave for tiden, så dette er en svært god investering. Det koster litt å få anlegget montert, men hele investeringen skal være tjent inn i løpet av åtte til ti år, og med en levetid på 25 til 30 år sier det seg selv at dette er god butikk, mener anleggsgartneren, som er svært fornøyd med arbeidet til M. Carlsen & Sønn AS.

 

-Veldig god oppfølging og service. Det eneste jeg har trengt å gjøre er å grave ned noen kabler. Ellers har de ordnet alt.

 

Helt vedlikeholdsfritt

Det nye solcelleanlegget til Klæstad er fullstendig vedlikeholdsfritt.

-De monterte en inverter, som ser ut som et sikringsskap, som er koblet rett på nettet. Der kan jeg til enhver tid se hvor mye strøm jeg selger, og hvor mye jeg trenger å kjøpe når vinteren kommer, sier anleggsgartneren, som håper på snille og milde mørke årstider i årene som kommer.

-Jeg er spent på hvordan det blir med snø til vinteren. Men panelene er jo såpass glatte at snøen forhåpentligvis bare sklir av, ler Klæstad.